fredag, april 06, 2007

En bra men trist dag

I dag la FNs klimapanel den til nå mest omfattende klimarapporten noensinne. 3000 forskere har bidratt til å lage en flere tusen siders rapport som nå er kortet ned til et sammendrag på 21 sider. Selv om det ikke kommer frem særlig mye nytt, er det skremmende å få det slått fast en gang for alle at klimaproblemene -er- menneskeskapte, at dette -vil- få store konsekvenser, og at det -må- skje handling nå.

Rapporten sier blant annet: * Flere dødsfall ved hetebølger, oversvømmelser, stormer, branner og tørke i blant annet Sør-Europa. * Allerede i 2020 vil mellom 75 og 200 millioner afrikanere ha økte problemer med tilgang på vann. * Generelt vil landområder i Afrika som egner seg for jordbruk bli redusert samtidig som vekstsesongen blir kortere. I 2020 kan avlinger i noen land bli redusert med så mye som 50 prosent. Varmere vann gjør samtidig at tilgangen på mat fra innsjøer og andre lokale kilder blir forverret. * Økosystemene i begge polområder vil bli krafig rammet på grunn av redusert istykkelse og færre isflak.

Og dette er bare det vi er sikker på. I tillegg spekulerer andre rapporter utenom denne i at deler av Europa vil få ørkenlignende tilstander som følge av mindre regn og mer oppvarming, golfstrømmen kan bli ustabil og tilgang på fisk og mat bli mindre fordi økosystemet er i ubalanse.

VG har laget en oversikt som viser hvordan utslagene vil ramme Norge. Listen er langt fra komplett, men gir en pekepinn på at probleme står i kø. Og vi er de som rammes minst. I India, Bangladesh og Kina vil flere hundre millioner mennesker rammes, og klimakrisen kan tyde på at vi står foran den største folkevandringskrisen i verdens historie når disse menneskene må finne et nytt sted å bo.

Det positive med rapporten er at den styrker kravet om endringer og handling NÅ. Som VG skriver har land som USA, Kina og Saudi-Arabia presset for å begrense ordbruken av hensyn til egne økonomiske interesser. Jeg kommer til å skrive mer om det imorgen. Inntil da, nyt lesestoffet. Dette er en påskegrøsser i fra virkeligheten!

Menneskeskapte klimaendringer har allerede gjort skade(DB) Forskere raser etter klimatautrekking(VG) Slik vil klimaendringene ramme Norge(VG) – De fattigste rammes hardest(BT) - Utslippskutt ikke nok(Aftenposten) Forbered deg på mer ekstremvær(BA)

1 kommentar:

Linda sa...

Jeg vet om to positive ting med klimanedrngene:

1. Vi kan kanskje dyrke aprikos i Hardanger

2. Det blir såpass varmt ute, så vi kan ha SOMMERLEIRÅRETRUNDT