mandag, februar 26, 2007

Sosial dumping = hverdagsliv

Av og til priser jeg nesten han der oppe for at vi har organisasjoner som Fafo, som bruker de midlene de har til rådighet -ikke- til å finne ut om FrP går opp et poeng eller ikke, men heller hvordan mange av de svakerestilte har det i samfunnet.

Og nok en gang er det kjipe tall som dumper ned i mediene. Hver tredje polsk arbeider her til lands er blitt lurt på lønn, polske arbeidstakere blir i generelle trekk utnyttet og to av ti er redd for sin egen sikkerhet på jobben sin. Jeg ville være mildt overrasket om ikke såvel personer ytterst på høyrefløyen i FrP vil kalle dette for ren sosial dumping, utnyttelse av andre mennesker, for sammenlignet med arbeidsforholdene til nordmenn vil jeg sette en tusing på at polakkene jevnt over har det verre.

Jeg skal ikke gå i dybden i årsakene bak hvorfor dette skjer, eller hva det skyldes (for det er vel rimelig klart; grådighet fra arbeidsgiver, knallhard konkurranse og en generell oppfatning om at "utlendinger" ikke har gjort seg fortjent til de gode, "norske" arbeidsforholdene). Men pointet er at rapporten setter pekefingeren på flere viktige moment. Nemlig at 1. så hard konkurranse som vi ser i enkelte næringer, tvinger arbeidsgiver til å ta fra de ansatte for å kunne underby naboen, 2. sosial dumping foregår i stor skala og begrenser seg ikke bare til ekstreme tilfeller (der feks. latviske arbeidere får 2 kroner timen osv) og at 3. behovet for fagorganisering ikke minker etterhvert som tiden går, men faktisk øker som følge av det globaliserte arbeidsmarkedet.

Forhåpentligvis vil det bli bred politisk oppslutning om at sosial dumping er et voksende problem... NOT! I og med at selv ledelsen i LO ser ut til å sluke Tjenestedirektivet viser jo at man så langt som inn i kyniker-fløyen i AP ser fordelene med en underbetalt "ikke-norsk" arbeiderklasse, som kan finansiere kaksepartyene til fruene på Frogner og nye dresser til Stoltenberg og Martin Kolberg.

Forhåpentligvis vil SV, venstrefløyen i AP og LO ta opp kampen og kjempe innbitt, slik som SV har gjort nå både i Mongstad-saken og i Aghanistan-saken. Men med halve Youngstorget som Børs-slaver så er oddsene dårlig. Men faktaene er på vår side, og det er faktisk det viktigste våpenet.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Er du fagorganisert?
Mottar du tarifflønn?
Jobber du ikke selv i en bedrift som hjelper vg å outsource sine tjenester? Og er du ikke ufaglært arbeidskraft som stjeler arbeidet til stakkers journalister? Er det ikke mangel på journalist-arbeidsplasser ift antall som utdanner seg?

SimenJW sa...

Nhh-student: Ja, ja, ja, nei og ja.

Det siste vil jeg gjerne utdype. Det er ikke for mange journalister her til lands, det er for få. Når 80 prosent av alle journalister skriver om bankkontoen til Ari Behn og de siste skandalene i Hollywood, og kun et mindretall av de resterende 20 prosentene faktisk skriver samfunnsviktig- og kritisk journalistikk, så tror jeg antallet journalister vi sitter med er sørgelig lite. Da sier det seg selv at vi trenger flere journalister, og da helst flere som retter et kritisk søkelys mot makten - både den med basis i penger og den med basis i politikk.

Anonym sa...

Si det du mener: Det er for få "sosialistiske journalister som rakker ned på kapitalistene"..

Anonym sa...

Poenget mitt er at det er mange arbeidsledige journalister. Og du "stjeler" jobbene deres. Akkurat som polakkene.

Anonym sa...

Synes du det er urettferdig om en arbeider fra øst-Europa kommer hit, bor gratis og får dekket mat (skjermes dermed fra det norske kostnadsnivået), men får betalt 50 kroner mindre enn de norske arbeiderne? Den øst-Europeiske arbeideren tjener likevel 3-4 ganger mer enn i sitt hjemland. Når han kommer hjem dit er han jo et kapitalistsvin i følge deg, og du vil at han skal tjene enda mer?

Edvard sa...

Jeg ler hver gang LO og meningsfeller prøver å kamuflere sitt ønske om å beholde norske industriarbeidsplasser og arbeidsplasser i bygg- og anleggsnæringen med solidaritet for de "stakkars arbeiderne" fra Østeuropa...

Anonym sa...

Poenget er vel at LO-snekkeren ikke kan konkurerre med polakkene. Derfor roper de på beskyttelse fra myndighetene.

Litt som bøndene, industrien og rederne.

Anonym sa...

"Forhåpentligvis vil SV, venstrefløyen i AP og LO ta opp kampen og kjempe innbitt, slik som SV har gjort nå både i Mongstad-saken og i Aghanistan-saken."

Unnskyld meg, men har dere ikke måtte svelge kameler over et bredt spekter her? I alle fall i Afghanistan?

Hva vil du egentlig skal skje? Det er trist å lese om utenlandske arbeidere som kommer til Norge og blir behandlet uverdig. Men vi har en lovgivning som gir utenlandske arbeidere tilsvarende rettigheter som norske, problemet du skisserer her er jo knyttet til SVART arbeid! Altså ulovlig arbeid!

Jeg blir provosert av din "forklaring på problemet", og sa spesielt den siste du slenger på: En generell oppfatning om at "utlendinger ikke har gjort seg.." Jeg, og trolig resten av Norges befolkning, blir støtt av å bli kalt rasist, fremmedfiendtlig eller hva du vil kalle det.

Når det gjelder sikkerheten på jobben: 20% av håndtverkerne (for det er det vi stort sett importerer arbeidskraft til) har vært redd på jobben. Kom med noe lignende statistikk for norske håndverkere. Og hva er redd? Redd for å falle ned fra en stige, eller slå seg selv på tommelen? Mulig den jevne polakk har det verre. Meget mulig! Men du glemmer en helt avgjørende del av ligningen: (og dette vet jeg av personlig erfaring, ikke spør hvordan, for du får ikke noe svar) De som kommer til Norge (vi snakker menn fra østblokk her) kommer hit av en eneste grunn: De har ikke jobb i sitt hjemland. Det lille de får, er ikke nok til et anstendig liv. Så: de kommer til Norge, de jobber hardt, hardt, hardt i noen måneder, tar med seg alt av penger hjem, og lever et godt liv resten av året. Dette gjentar seg. De blir skjermet for alt av norske priser, gjennom å få kost og losji i lønnen; DERFOR vil du kunne få se oppslag som "40 kroner timer" eller lignende: man glemmer mat og drikke og husly. Men det glemmer dere "sosialister" gang på gang på gang...

Det er SÅ MANGE billige forsøk her på å virke som den Hvite Ridder, men jeg tror folk flest ser RETT gjennom deg. En ting er ditt forkvaklede syn på deg selv som "redningsmann", noe helt annet er din jevne strøm av drittslenging mot politiske motstandere. Vet du, du minner meg litt om vår venn Bush på akkurat det punktet!

Edvard sa...

I tillegg til at mye av dette knytter seg til svart arbeid som Andreas nevner må jeg jo si at statistikken du kommer opp med viser oss hvor mange useriøse aktører det er i bygg- og annleggsbransjen, ikke at det er en dum ting at vi kan benytte av oss billigere arbeidskraft fra øst-europa og de kan få høyere lønn enn de får hjemme. Det du burde angripe er uoversiktlige tilstander i bygg- og annleggsbransjen hvor mange useriøse aktører får operere fritt selv etter flere bommerter og/eller konkurser.

Anonym sa...

Bra og viktig post Simen.
Det kan se ut, i skrivende stund som om kampen om tjenestedirektivet ennå ikke er over, heldigvis.( se Auduns post http://www.rettvenstre.no/?p=364) Det kan altså se ut som sekretariatet i LO går inn for konsekvensutredning, noe som er mer enn en halv seier. Som du selv sier det; når fakta kommer på bordet i denne saken, og folk flest får kunnskap om konsekvensene av implementering, vinner vi soleklart. Overkjører Dag Terje, Gahr Støre og LO pampene får vi ikke tilstrekkelig med tid til å opplyse. Men jeg tror altså at det massive presset fra grasrot LO og Nei til EU begynner å få effekt.