mandag, januar 15, 2007

Marerittet som ble virkelighet

Noengang opplevd å våkne til et mareritt du visste kom til å skje? Vel, bli kjent med følelsen, for fenomenet vil inntreffe en hel del flere ganger de neste årene. I helgen forliste skipet "Server" utenfor Fedje, nord for Bergen, noe som førte til at flere tonn olje lekket ut. Oljen driver nå i land og ødelegger en allerede utsatt bestand av sjøfugl.

Er det dette vi vil ha? For det må være lov å spørre seg når miljøbevegelsen har advart mot den voksende skipstrafikken langs norskekysten, som har skjedd i takt med nedbemanning av fyr og beredskapsstasjoner. Fra å ha mennesker og natur øverst på prioriteringslisten er det nå pengene som rår - i skipstransporten også.

Og her er resultatet. Flere hundrevis av tilgrisede sjøfugl og en helt kyststripe som ødelegges - fordi kapteinen ikke ville betale bergingsavgift, fordi norske myndigheter ikke ser behovet for å investere i trygginstiltak, fordi det fortsatt til syvende og sist kun er menneskeliv og penger som teller. 10 000 døde sjøfugler, sammenbrudd i fuglebestand og økosystem helt ut av balanse fortjener knapt én avisoverskrift. VG gadd ikke engang å trykke forliset på forsiden, men brettet heller ut et svært bilde av mannen-i-Norge-med-styggest-hentesveis og siste nytt og sladder fra FrP.

Og det er et rent mareritt. Et mareritt som var fullt forutsigbart tatt i betraktningen det som har vært politikken de siste 20 årene. Og det vil bli flere.

Skal vi verne jorden og ha et sted å bo også om 50 år kan ikke dette fortsette slik. Tidsnedtelleren er allerede i gang med nedtellingen, og det vi gjør nå er å skru opp tempoet på nedtellingen. Og hvorfor? Hvorfor? Vi ødelegger ikke huset vårt bevisst bare fordi -det- lønner seg, hvorfor gjør vi det da med selve hovedbostedet vårt - jorden?

3 kommentarer:

Comrade Arnfinn sa...

Veeeeeel...
Grunnen til at miljøtrusselen gis lavere prioritering enn profitt er vel at verden styres av gamle menn som har det fett nå, men som ikke er direkte truet av miljøets utvikling?

Anonym sa...

Det er ganske ufattelig at man klarer å vinkle også dette som at de slemme rike har skylden. Hvordan i alle dager klarer man det??

Fakta:
Losen gjorde ikke jobben sin, skipet møtte et forferdelig vær, og været har vanskeliggjort oppryddingsarbeidet. Resten får dere tolke så mye dere vil..

Simen; som nærmest selvutnevnt "verdensredder", hvorfor er ikke du oppe på Fedje, og tar i et tak? Eller hva med deg, "kamerat" Arnfinn?

Når det gjelder at "pengene rår".. Hva i alle dager tror du denne katastrofen gjør med Rederiet? Tror du virkelig ikke at et skipsforlis er det verste som kan skje et rederi, og at rederier verden rundt alle gjør det samme; Gjør så mye de kan for å unngå nettopp dette?? Argumentet faller på steingrunn.

Anonym sa...

Øs, øs!

Hørt om forsikringspenger?

:D