onsdag, januar 10, 2007

SSBs tall er kun en våt drøm for FrP

SSB kunne onsdag 10. januar presentere beregninger som viste at FrPs alternative statsbudsjett slett ikke ville gi renteøkninger og ødelegge norsk økonomi, men tvert imot senke renten med et knapt prosent. Les saken her.

Som følge av tallene gikk 25 prosent av Norges befolkning i taket, tok bølgen og jublet over at Superpartiet deres, Norges største sekt, var renvasket for all propagandaen fra de slemme sosialistene. Å senke skattene for de rikeste, senke statlige utgifter (LES: kutte i velferdstilbud, tiltak som rammer de fattigste hardest) og bygge mer vei har positive konsekvenser, ifølge SSB.

Men sorry alle FrP-velgere, dette var en 1. aprilspøk sluppet litt for tidlig. Hele analysen til SSB var bygget på ren gjetning, ifølge Dagsavisen. Dessverre er skaden allerede skjedd. FrP-tilhengere, med et noe snevert verdenssyn, har endelig fått en "bekreftelse" på at grådighet og egoisme lønner seg også for samfunnet. Om du tar en titt innom VG-forumet, så sitter det en hel gjeng med FrP-tilbedere og diskuterer i ren lykkerus at alle drømmers mor nå endelig er blitt bevist.

Det som er interessant, og dessverre sant, er de øvrige tallene i rapporten. At FrP, for å delvis finansiere pengefesten til landets rikeste, kutter i statlig bistand med 9 mrd for eksempel, og øvrige 9 mrd i kutt i velferdstilbudet. Og om en da legger på mer arbeidsledighet, høyere rente og en større forskjell i lønnsutvikling der de lavtlønte taper mest, så viser det hva FrP i realiteten står for. Mer til de rike på bekostning av de fattige - i Norge og i utlandet.

9 kommentarer:

Comrade Arnfinn sa...

Det står også på SSB sine egne sider at tallene baserer seg på gjetning. I kantina i dag var det en ting som låt høyere enn alt anna, (dette var før det kom fram at det var basert på gjetning) og det var en høylytt diskusjon om hvordan det her var mulig av SSB, hva faen hadde gått galt, de fleste venstreorienterte økonomielevene ved Lillehammer videregående, inkl. moi, var i en blanding av fanatisk harme over kalkyler, modeller, politiske analyser og mest av alt rasende og fortvilte!

Om ikke FrP hadde fått nok vann på mølla fra før, så gir ikke dette noe mindre vann.

Anonym sa...

For hva kan vel SSB, landets samfunnsøkoniske høyborg, mot "de fleste venstreorienterte økonomielevene ved Lillehammer videregående".

Her lukter det bærtur!

Comrade Arnfinn sa...

Vel, de kan sikkert mye vi ikke kan. Helt sikkert! Dog, det de har gått ut med, strider mot all økonomisk fornuft, teori, analyse, osv. Ingen faktiske forhold underbygger SSB sin påstand!

SimenJW sa...

Anonym: Men så innrømmet jo SSB glippen. Men da var jo skaden allerede skjedd.

Anonym sa...

"Dog, det de har gått ut med, strider mot all økonomisk fornuft, teori, analyse, osv. Ingen faktiske forhold underbygger SSB sin påstand!"

Rart det der, men det der tenker de som forstår seg på økonomi hver gang dere åpner munnen..

Det SSB ikke har tatt med i regnestykket, og som de ikke KAN ta med, og dermed ender opp med "gjetting" (her vil jeg klassifisere det som kvalifisert gjetting) er oljepris og verdensøkonomi. Jo før politikerne våre skjønner at 10 MRD fra eller til i oljepenger ikke kommer til å bety en dritt for norsk økonomi, jo bedre.. Man er livredde for en overopphetning av økonomien ved å bruke for mye penger, men for å si det så alle forstår det: Oljepriser på 70 dollar fatet er en mye større fare for norsk økonomi!

Siden SSB ikke aner hvor oljeprisen skal, eller hvorvidt amerikansk økonomi er på vei mot en overopheting, eller om Kinas vekst stopper, eller... kan de ikke annet enn å sette inn FRPs tall, og så stikke fingeren opp i luften og gjette. Men at FRPs tall ikke vil føre til høyere renter etc, det er jeg ganske sikker på..

Og jeg blir kvalm av å høre en "politiker" kalle et av Norges største partier for en sekt. Det viser rett og slett hvor barnslig du er, Simen..

Comrade Arnfinn sa...

OK, nå har de omsider lagt mer fakta på bordet. Det forelå en analyse.
Denne analysen stemmer ikke overens med tallene til FrPs alternative budsjett, noe som gjør at tallene i beste fall er ubrukelige.
I tillegg har SSB hatt som utgangspunkt at kroneverdien vil holde seg uendret, UANSETT hvor mye penger som blir pumpet inn i økonomien. Selvfølgelig vil tallene da se bra ut! SSB legger imidlertid selv til at dette er et urimelig utgangspunkt med tanke på at det ikke er gjennomførbart i praksis å pumpe inn penger uten at kroneverdien endres.

Jeg velger å påstå at FrP har bedt om disse utgangspunktene for at en ukritisk borgerpresse kan slå opp stort at FrPs økonomiske idéer ikke vil føre til en ustabil og overopphetet økonomi.

SimenJW sa...

Anonym: Når medlemmene i FrP bryr seg dønn i skandaler, avsløringer om økonomisk snusk, partifeller som selger nazi-symboler og en partistrategi som går ut på å skylde på pressen og dra frem en innvandrer hver gang noen skal skyldes på, så minner FrP-tilhengere mye om kristne sektmedlemmer ja.

DronningenIDalen sa...

SSB er ikke kjent for sine treffsikre analyser...

Anonym sa...

hvorfor skal økonomiske analyser som dette ha noe med politikk å gjøre?